Hoofdpagina

Uit Systeemmodellering
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op de wiki van het vak Systeemmodellering 1 (TB112b)

De artikelen op deze wiki vormen bij elkaar de gehele leerstof voor dit vak. Veel (maar niet alles) wordt behandeld tijdens de hoorcolleges.

Het overzicht van hoorcolleges geeft voor elk college een lijst van de onderwerpen.

De canon van TB-modellen geeft aan welke modellen we tot basiskennis voor de propedeuse Technische Bestuurskunde rekenen. Deze modellen moet je uit je hoofd kennen!

De kennisclips op YouTube zijn video's van 10 à 20 minuten met uitleg over onderwerpen die wel tot de stof behoren, maar niet of slechts kort tijdens de colleges worden besproken.

De ModelleerEstafette is het practicum bij dit vak. Zie deze videoclip voor een uitleg, maar lees vooral ook de beschrijving op deze wiki, met bijzondere aandacht voor de beoordelingsregels en de lijst met veelgestelde vragen (FAQ).

Om het selectief bestuderen van de stof te vergemakkelijken hebben we verder deze indexen gemaakt:

 1. Definities — kernbegrippen rond systeemmodellering → Deze moet je allemaal paraat hebben!
 2. Modellen — indeling van alle modellen die we in deze module behandelen naar type.
 3. ModelleerstappenNIEUW — het merendeel van de artikelen gerangschikt naar hun relatie met de stappen in de modelleercyclus (en dus ook de ModelleerEstafette).
 4. Oefeningen — herhalingsvragen, meerkeuzevragen en oefenopgaven om je te helpen bij het studeren.
 5. Excel — alle in Excel uitgewerkte voorbeelden in één overzicht.
  Bekijk vooral de Excel kennisclips die we speciaal voor Systeemmmodellering 1 hebben opgenomen. Daarnaast kun je ook veel opsteken van deze Excel tutorial.
  Werk je met de Nederlandstalige versie van Excel? Lees dan Excel:Functienamen.
 6. Thematische index — alle artikelen gerangschikt naar hun relatie met de rest van de TB-opleiding. N.B. In deze thematische indeling kan een artikel aan meer dan één onderwerp gekoppeld worden.
 7. Alfabetisch index — alle artikelen gerangschikt op titel.

De Plus-pagina's bespreken onderwerpen die niet tot de tentamenstof behoren maar wel interessant zijn als aanvulling, verdieping of achtergrondinformatie.


We wensen je veel succes en vooral ook veel plezier bij je studie!

Pieter Bots en Ivo Bouwmans